Minihouse Hurdal and Tubakuba at the Venice Biennale 2016

We at BAS are proud to announce that two architecture projects from BAS are invited to the Nordic pavilion at the Venice Biennale 2016.

300 Nordic architecture projects will be exhibited in the Nordic pavilion in Venice from the 28th of May to the 27th of November. 100 of them are from Norway, and 2 projects from BAS. 

About the projects: 

 

The vertical guest house in Hurdal

Five students of a Master course at the Bergen School of Architecture
designed a vertical guest house with a minimal footprint for the Hurdal
Ecovillage north of Oslo, Norway. It's a three storey wooden building with
identical but mirrored rooms at 6 sqm each, external circulation system and
an accessible roof terrace. A slatted wood cladding functions as buffer to
protect from harsh weather and as a balustrade and fence for the stairs and
roof terrace.The five students and fellow student Jor Jacobsen managed to
build the house in two months.  The vertical guest house has no heating
system, no toilets and no running water, just well insulated walls and a
large window covering an entire wall. To spend one night in the guest house
means understanding what are the basic needs and what's the importance of
being in a shelter.

Each person in Norway live on an average of 50 square meters. Hurdal
ecovillage offers homes with half of this space usage which also implies
significant resource savings. The master course aimed at developing models
for micro houses with various features such as communal work spaces, wet
room functions, housing and guesthouse to explore how to achieve
architectural quality in very little space. These small buildings are
intended to supplement the ecovillage with program they can not accommodate
and which can be shared.

Students: Luca Negrini, Matilda Wallsten, Inga Hegdahl Eggen, Marte Nødtvedt
SkjæggeStad, Meng Nan Zhang and Jor Jacobsen.

Teacher supervisor: Arild Eriksen

Year: spring 2015

Address: Vestsidevegen 73, 2090 Hurdal (Norway)

  
The Tubakuba project


Hovering above the city, hidden behind trees in the forest of Bergen's most
famous mountain; through a tuba-tunnel, you can enter a wooden bubble. One
night, just for you and your kids.

The Norwegian outdoors is in theory free and accessible for all. However it
requires a lot of resources to use it. The initial idea of Tubakuba was to
facilitate overnight stays free of charge and by that make the outdoors more
accessible. The cabin aims at giving children a positive first meeting with
spending the night in a forest; and an intuitive understanding of the
possibilities of meaningful relations between landscape and architecture.
The qualities of the project, enabled families with no money for vacation to
have the same (if not superior) possibilities as those with their own cabin.

Tubakuba is somewhere between a tent and a cabin, and is constructed of 95
percent wood. The interior is clad in plywood, while flexible wooden boards
of the western Norwegian pine and the exterior is clad with burned larch.
The characteristic tunnel consists of curved shavings of pine mounted in
layers to provide sufficient strength.

Tubakuba is not only designed for those who book it for the night. The
project also wants to be an experience for the hikers, Sunday strollers and
the neighbor kindergarten. Sheltered under the cottage there is a picnic
area - and the tuba tunnel can function as a shelter for rain, for fun and
play.

Students: Gunnar Sørås, Bent Brørs, Ida Helen Skogstad, Adrian Højfeldt,
Eivind Lechbrandt, Alice Guan, Luise Storch, Eline Moe Eidvin, Shepol
Barzan, Øyvind Kristiansen, Stein Atle Juvik, Eva Bull, Kristian Bøysen and
Sondre Bakken.

Teacher supervisor: Espen Folgerø (OPA FORM architects)

Year: Spring 2014

Address: Mount Fløyen, Bergen, Norway

 

For more information on the biennale: http://www.labiennale.org/en/architecture/exhibition/