Guðrún Jóna Arinbjarnardóttir er vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2015.

BAS er stolte av at tidligere student Guðrún Jóna Arinbjarnardóttir er vinner av Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris 2015 med diplomprosjektet Through the Forest of columns. Hun mottar også European Student Awards for Architectural Design. Prispremien er kr 20.000 og en reise til Istanbul for å motta den europeiske prisen i september.

 

 

Utdrag fra juryens uttalelse:

Through the Forest of columns er en intervensjon under og rundt den eksisterende Puddefjordsbroen i Bergen sentrum. Broen forbinder den gamle industribydelen Møhlenpris på bysiden til Gyldenpris og Laksevåg på den andre siden. En ‘ryggrad’ i stål spenner mellom eksisterende armerte betongsøyler. Festet til denne ‘ryggraden’ er tynne stålribber som støtter brodekket, rekkverk og gelender. Dekket og rekkverket er utført i tre, i fin kontrast til stålkonstruksjonen. Som konstruksjon er parasittbroa en enkel og elegant intervensjon. Den organiske formen er hensiktsmessig for det symbiotiske naturkonseptet, og passer bra til den eksisterende armerte betongkonstruksjonen. Løsningene holder seg innenfor et helhetlig designspråk; noen steder støttes parasittkonstruksjonene av eksisterende søyler, på andre steder henger de fra den eksisterende brokroppen. Dette håndteres med hjelp av en behersket palett av designelementer som ofte fyller mer enn én funksjon. Infrastruktur, som veier, broer og tunneler, skaper psykiske og fysiske barrierer i mange byer. Problemet, som prisvinneren påpeker, er universelt. Forslaget til en intervensjon under Puddefjordsbroen kan inspirere til lignende intervensjoner på andre steder med samme type utfordringer.

 

Om prisen

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner står bak priskonkurransen som holdes hvert annet år. Norske Arkitektstudenters Stålkonstruksjonspris er ment å oppmuntre til å arbeide med stål og inspirere til nye idéer og løsninger. Prisen ble første gang delt ut i 2005. Juryen besto i år av Lasse Kilvær (Norsk Stålforbund), Andrew Holt (Architectopia), Pål Jevanord (RiF), og Kjetil Myhre (Norsk Stålforbund). Presentasjon av det vinnende prosjektet og prisutdeling vil skje under Norsk Ståldag den 19. november 2015 på Grand Hotell i Oslo.